Priprema za kolonoskopiju

Preduvjet za kvalitetnu kolonoskopiju je dobro očišćeno crijevo što je u pravilu zahtjevan i vrlo neugodan postupak. Dobro očiščeno crijevo garancija je kvalitetnog pregleda, isključuje mogućnost traume crijeva zbog slabe vidljivosti i potrebu za ponavljanjem pregleda pa onda i samog postupka čišćenja.
Idealno sredstvo za čišćenje ne postoji jer svaki bolesnik ne reagira jednako. Ipak bitno je napomenuti nekoliko stvari:

 • kronično opstipirani pacijenti tjedan dana prije samog čišćenja i pregleda moraju svakodnevno uzimati laganu, što više tekuću hranu, a prije obroka popiti 2-3 dcl toplog Donat Mg.
 • tjedan dana prije pretrage iz hrane izbaciti voće sa sitnim košticama (grožđe, kivi..).
 • cijelo vrijeme čišćenja gorkom soli potrebno je uzimati što više tekućine – do 5 l u 24 sata a ako se zahvat izvodi u sedaciji, prekinuti uzimati bilo što na usta šest sati prije pretrage.
 • tjedna dana prije pregleda ne uzimati preparate željeza kako sadržaj crijeva nebi bio katranastog izgleda.
Priprema bolesnika na antikoagulntnoj terapiji, dijabetičara, osobito na inzulinskoj terapiji te potreba za antibiotskom profilaksom detaljno je opisano u sljedećim odjeljcima ovog poglavlja

U našoj ordinaciji se kao sredstva za čišćenje koriste natrijev fosfat (tzv. GORKA SOL) te sredstvo na bazi polietilen-glikola (MOVIPREP).

Čišćenje sa gorkom soli

Počinje dan prije planirane pretrage uzimanjem doručka kao jedinog obroka do same pretrage.
Ne uzimati voće sa sitnim košticama poput grožđa, kivia.. par dana prije pretrage !

U apoteci se nabavi 100 g gorke soli (2 vrećice najčešće pakirane po 50 mg natrijevog fosfata). Pola sadržaja se rastopi u pola litre tekućine (čaj, voda, sok ali ne gusti ) i popije oko 11 sati a drugu polovicu rastopi također u pola litre tekućine i popiti oko 15 sati. Između i cijelo vrijeme poslije, sve do same pretrage treba piti što više tekućine (vode, Donata, čaja, sokovi, gola juha …), najmanje oko 5 L u 24 sata.
Još jednom napominjemo ako je pretraga planirana u sedaciji, onda šest sati prije zakazane pretrage ne smije se uzimati ništa na usta !
U slučaju da je pretraga planirana u posljepodnevnim satima, postupak za čišćenje započeti dan prije nakon laganog ručka sa pijenjem otopine gorke soli u 13 i 17 sati.
Gorka sol se ne preporučuje u bolesnika s dokazanom ili suspektnom upalnom bolešću crijeva, s manifestnim krvarenjem iz crijeva, bolesnicima s bubrežnim zatajenjem, srčanom geškom ili jetrenom bolešću s ascitesom.

Čiščenjem s preparatima na bazi polietilen-glikola – MOVIPREP

Moviprep je prašak s okusom limuna pakiran u četiri vrećice. Sastoji se od dvije velike vrećice (‘Vrećica A’) i dvije male vrećice (‘Vrećica B’).
Za jedan postupak čišćenja uzimaju se sve četiri vrećice.

Moviprep ne smiju uzimati:

 • osobe koje imaju alergiju na tzv. makrogol 3350 ili bilo koji drugi sastojak Moviprepa
 • osobe s paralizom bilo kojeg dijela probavne cijevi
 • osobe koje znaju da boluju od fenilketonurije te osobe koje znaju za neodstatno stvaranje enzima
  glikoza-6-fosfat dehidrogenaze

Prije nego što se započme s čišćenjem Moviprepom potrebna je konzultacija s liječnikom :

 • ako bolujete od kronične bolesti bubrega
 • ako bolujete od srčanog popuštanja
 • ako ste dehidrirani
 • ako imate akutno pogoršanje upalne bolesti crijeva (Crohnova bolest ili Ulcerozni kolitis).

Ne postoje podaci u uporabi Moviprepa tijekom trudnoće i dojenja, pa se Moviprep smije koristiti samo ako liječnik to smatra neophodnim. Ako ste trudni ili dojite, obavijestite o tome svog liječnika prije nego što počnete.
Bez obzira na koji se način čistili za kolonoskopiju ako uzimate druge lijekove, uzmite ih najmanje jedan sat prije ili najmanje jedan sat nakon uzimanja sredstva za čišćenje, zato što mogu biti isprani kroz probavni sustav i njihovo djelovanje može biti smanjeno.

Ako uzimate ili ste nedavno uzimali neke druge lijekove, uključujući lijekove koji se ne izdaju na liječnički recept obavjestite o tome liječnika.