priprema bolesnika u posebnim situacijama endoskopski pregled ordinacija dr. kardum zagreb kaptol

ENDOSKOPIJA

ENDOSKOPIJA JE METODA PREGLEDAVANJA UNUTARNJIH ŠUPLJIH ORGANA.

Gastroenterološka endoskopija predstavlja endoskopske metode koje se primjenjuju pri pregledavanju probavnih organa. Radi se o sigurnim metodama koje omogućuju direktan pregled cijele probavne cijevi – od usta do rektuma.

Prema mjestu uvođenja aparata za pregledavanje – endoskopa, gastroenterološka endoskopija se dijeli na:

  • Peroralnu (gornju) kojom se ulazeći kroz usnu šupljinu pregledavaju jednjak, želudac i dvanaesnik (ezofago-gastro-duoedenoskopija, EGD)
  • Peranalna (donja) kojom se ulazeći kroz anus pregledava početni dio debelog crijeva (rekto-sigmoidoskopija), cijelo debelo crijevo i početni dio tankog crijeva (kolonoskopija s terminalnom ileoskopijom)
Aparat za pregled za gastroskopiju i kolonoskopiju

Prema namjeni izvođenja gastroenterološka endoskopija se dijeli na:

  • Dijagnostičku (rutinsku i hitnu)
  • Terapijsku koja uključuje zahvate kao što je zaustavljanje krvarenja, odstranjivanje različitih izraslina, proširivanje suženih dijelova, postavljanje različitih proteza i sl. Tako su endoskopske metode u velikom broju slučajeva zamijenile brojne klasične kirurške intervencije.

Endoskop je fleksibilan i vrlo složen instrument koji se sastoji od glave instrumenta na kojoj se nalaze različiti dijelovi upravljačkog sustava kojima se upravlja savitljivom insercijskom cijevi kojom se ulazi u šuplji organ. Cijev je građena je od posebnog kanala koji služi za sukciju (biopsija, ubacivanje/izvlačenje zraka i ispiranje vodom), optičkog sustava, izvora svjetlosti te specijaliziranih tankih niti koje služe za pretvaranje slike u električnu repliku koja se prenosi do videomonitora.

Duljina i širina insercijske cijevi varira ovisno o kliničkoj primjeni. Tako je duljina insercijske cijevi gastroskopa od 1010 – 1030 cm, promjera od 9 – 12 mm, a duljina kolonoskopske insercijske cijevi iznosi 630 – 1680 cm i promjera je 11,5 do 13,7 mm.