rektoskopija sigmoidoskopija ordinacija dr. kardum kaptol zagreb

REKTO-SIGMOIDOSKOPIJA

Rektosigmoidoskopija je postupak pregleda početnih 30-ak cm debelog crijeva kojeg čine rektum i sigmoid.

KAKO SE IZVODI EGD

Nakon obavljenog razgovora i uvida u medicinsku dokumentaciju, endoskopski pregled započinje smještajem pacijenta u ležeći položaj na lijevom boku s koljenima privučenim trbuhu. Po zagrizu usnika (tzv. „plastična lulica“ koju drži stisnutu među zubima cijelo vrijeme pregleda i koji štiti i aparat i zube pacijenta od oštećenja), glava se lagano savije prema naprijed, prema prsima.

Cilj je što bezbolnije i sa što manje neugode ući što prije u jednjak.

 

Gastroskopija

Obično se pri ulasku aparatom kroz usnik pacijentu kaže da lagano, produženo izgovara (pjeva) slovo „aaaaaaaa…“ pri čemu se aparatom lakše i s manje neugodnosti, preko baze jezika dođe do ulaska u jednjak. U tom djeliću sekunde pacijent ima osjećaj kao da mu zapinje korica suhog kruha koja ga tjera na kašalj i tada mu se kaže „progutajte…“, pri čemu aparat sklizne u jednjak.

Pacijentu se potom savjetuje “…a sada dišite, normalno i polako na usta ili na nos, kako već želite, kako vam je lakše…“ jer se pri pregledu aparat nalazi u probavnoj cijevi, a ne u bronhima i nema nikakvog razloga za strah od gušenja. Pri što normalnijem ritmu disanja pacijent manje podriguje, kašlje i slično (što je inače normalno za ovu vrstu pregleda) i tako direktno utječe na kvalitetniji i kraći tijek trajanja pregleda.

Pri ezofago-gastro-dudoensokopskiji pregledaju se svi segmenti jednjaka, želuca i dvanaesnika s biopsijom sluznice želuca za tzv. brzi C-ureaza test na infekciju Helicobacter pylori.

 

Biopsija želuca

U slučaju bilo kakvih promjena na sluznici, bioptičkim klještima odmah uzimamo uzorke za daljnju analizu ili promjenu postupcima termokoagulacije, električnim omčama ili laserom odstranjujemo u cijelosti. Svi navedeni postupci su bezbolni za pacijenta. Uzete uzorke šaljemo na patohistološku analizu u Zavod za patologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nalaz patohistološke analize uzorka gotov je za otprilike tjedan dana.

Po završetku pregleda pacijent se, uz pomoć sestre, iz ležećeg položaja podigne u sjedeći i u tom položaju ostane nekoliko minuta kako bi se adaptirao na uspravan položaj, a da ne dobije vrtoglavice.

 

Biopsija i/ili odstranjenje polipa

Uz dobro koordiniran medicinski tim i dobru suradnju pacijenta, mogućnost previda nekog patološkog procesa sveden je na minimum.

Pregled egzofago-gastro-duodenoskopije ne traje više od nekoliko minuta, osim u posebnim situacijama.