ultrazvuk UZV abdomena dr. kardum kaptol zagreb

ULTRAZVUK ABDOMENA

Ultrazvuk trbuha jedna je od slikovnih metoda prikaza trbušnih organa: jetre, žučnjaka i žučnih vodova, gušterače, slezene, bubrega, limfnih čvorova te velikih krvnih žila trbuha (tzv. dopler krvnih žila trbušnih organa i trbušnog dijela aorte). Pri tomu, za razliku od CT, metoda scintigrafije ili RTG snimanja, nema ionizirajućeg zračenja.

KAKO SE IZVODI PRETRAGA?

Pretraga se izvodi u zatamnjenoj prostoriji u ležećem položaju, a gornji dio tijela mora biti slobodan od odjeće. Na trbušnu stijenku se nanose male količine prozirnog gela. Gel je na bazi vode i služi za prijenos zvučnih valova u tkivo te prijemu valova iz tkiva. Lako se odstranjuje, ne šteti koži i ne prlja odjeću. Sondom se ispituje željeni organ uz manji ili veći pritisak na prednju trbušnu stijenku uz povremenu potrebu dubokog udaha i/ili izdaha zraka ili promijene položaja tijela.

Na kraju pretrage se mekanim papirnatim ubrusima ukloni višak gela.

Pretraga traje do desetak minuta.

 

RAZLOZI ULTRAZVUČNOG PREGLEDA TRBUHA

Temeljem kliničkog pregleda donosi se indikacija za ultrazvučni pregled trbuha kako bi se dokazala ili isključila određena stanja ili bolesti.

Najčešći razlozi za ultrazvuk trbuha su:

  • bol u trbuhu
  • vidljive i/ili palpabilne tvorbe u trbuhu
  • iznenadno žutilo kože i vidljivih sluznica
  • sumnja na proširenost maligne bolesti
  • smetnje mokrenja
  • sumnje na vaskularni incident u krvnim žilama trbuha
  • nejasna febrilna stanja
ilustracija snimke UZV abdomena
ilustracija snimke ultrazvuka abdomena

KAKO SE PRIPREMITI ZA ULTRAZVUČNI PREGLED TRBUHA?

Za ultrazvuk trbuha potrebno je biti natašte minimalno šest sati prije pregleda. Ukoliko je termin pregleda zakazan kasnije tijekom dana, npr. poslijepodne, u tom slučaju jutarnji obrok mora biti lagan (npr. čaj, kriška kruha, dvopek, Petit-Beurre keks i sl.). Ako je pregled zakazan u jutarnjim satima, doći natašte. Za UZV pregled donjeg trbuha potrebno je imati ispunjen mokraćni mjehur!

Tri dana prije planirane ultrazvučne pretrage preporučuje se ne uzimati:

  • grah, kupus, pečeno i suho meso, mlijeko i mliječne proizvode, voće i povrće koje sadrži celulozu i koje nadima
  • ne piti gazirana pića; piti čaj ili vodu

 

PONIJETI SA SOBOM RANIJE NALAZE I SLIKE, NALAZE KRVI TE NALAZE O BOLESTI OD KOJE SE LIJEČITE ILI NALAZE U VEZI SA SADAŠNJIM TEGOBAMA!