Pripreme bolesnika u posebnim situacijama za endoskopsku pretragu

A / Priprema bolesnika sa šečernom bolešću

Bolesnici sa šećernom bolesti prije planiranog pregleda trebaju obavezno kontrolirati šećer u krvi.
Niske vrijednosti – hipoglikemija se riješava uzimanjem kocke šećera ili s par gutljaja slatke tekućine.
Bolesnici koji su na inzulinskoj terapiji uzimaju polovicu uobičajene doze , a ostatak nakon pregleda osim u posebnim slučajevima kada se postupanje s terapijom inzulinom određuje u dogovoru s liječnikom koji izvodi zahvat.

B / Priprema bolesnika na antikoagulacijskoj terapiji

Vrlo je važno poznavati rizike za krvaranejne koje nose pojedini endoskopski zahvati:

I Endoskopski zahvati niskog rizika za krvarenje:

  • EGD, rektosigmoidoskopija ili kolonoskopija s biopsiojom sluznice ili bez nje

II Endoskopski zahvati visokog rizika za krvarenje:

  • polipektomija i bilo koji drugi postupak odstranjena neke druge patologije sluznice
  • elektivna sklerozacija varikoziteta jednjaka

Pri standardnom EGD u većini slučajeva nije nužna kontrola čimbenika zgrušavanja krvi, tzv. mali koagulogram).
Međutim u slučajevima gdje se tijekom EGD-a planira bilo koji zahvat koji može dovesti do jačeg krvarenja, npr. polipektomija, obavezno je prije zahvata učiniti KKS te testove zgrušavanja krvi. Po uvidu u nalaze potrebna je korekcija u uzimanju antikoagulantne terapije.
U bolesnika u kojih se predviđa endoskopski zahvat s malim rizikom od krvarenja nije potrebno prekidati antikoagulacijsku terapiju.
Ako se predviđa endoskopski zahvat visokog rizika, antikoagulacijska se terapija prekida 3-5 dana prije zahvata a uvodi se ponovo sutradan nakon obavljenog zahvata koji je protekao bez komplikacija.
Bolesnike na antikoagulacijskoj terapiji koji imaju visok rizik od tromboembolijskog incidenta – bolesnici sa trajnom, kompliciranom fibrilacijom atrija, srčanom greškom na zalistcima srca, s ugrađenom mehaničkom umjetnom valvulom i ranijim tromboembolijskim događanjem te bolesnici s umjetnim mitralnim zalistkom, tablete Marivarina se zamjenjuju tzv heparinom male molekularne težine koji se u obliku injekcija ordinira potkožno. U takvi se bolesnika planirani zahvat obavlja u bolničkim uvjetima!
Ako se radi o bolesnicima na antikoagulacijskoj terapiji koji imaju mali rizik od tromboembolijskog incidenta, kao što su oni s nekompliciranom, povremenom fibrilacijom srca, dubokom venskom trombozom, umjetnim aortnim zalistkom ili biološkom valvulom, najčešće je dovoljno je tri dana prije planiranog zahvata ne uzimati Marivarin  (u tom periodu se protorombinsko vrijeme,  PV obično podigne iznad 60 % što je dovoljno za obavljanje planiranog endoskopskog zahvata).
Treba naglasiti da je svakom bolesniku pristup po pitanju antikoagulacijske terapije i endoskopskog zahvata individualan i zahtjeva potpunu suradnju s liječnikom koji izvodi zahvat.
Bolesnici koji uzimaju tzv nesteroidne protuupalne lijekove /NSAR/ kao što je npr. aspirin a nisu imali prethodne komplikacije s krvarenjima, mogu bez prekida terapije pristupiti planiranim endoskopskim zahvatima s biopsijom ili polipektomijom.
Ako tu terapiju uzimaju u kombinaciji s antitrombocitnim lijekovima poput Tiklopidina, Klopidogrela ili Dipiridamola, preporuča se 3-5 dana prije endoskopskog zahvata prekinuti uzimanje tih lijekova.

C / Zaštita antibioticima kod endoskopskih zahvata

Iako je rizik od infekcije kod endoskopskih zahvata u zdravih ljudi gotovo zanemariv, u bolesnika s bolesnim srčanim valvulama, s umjetnim srčanim valvulama, ili preboljelom bakterijskom ednokarditisu a kod koji se predviđa visokirizični endoskopski zahvat preporuča se sprovesti antibiotsku zaštitu.
U ostalih bolesnika (prolaps mitralne valvule, koronarne premosnice, ugrađen defibrilator ili regulator srčanog ritma, tzv. pacemaker) nije nužna zaštita antibioticima i daje se samo individualno, od slučaja do slučaja.
Kao i u slučaju s antikoagulantnom terapijom i ovdje treba postupnik prilagoditi svakom pacijentu ponaoosbno što zatjeva potpunu suradnju sa liječnikom koji izvodi zahvat.