EZOFAGOGASTRODUODENOSKOPIJA /EGD/

Kako je već prethodno rečeno, EGD je endoskopska metoda kojom pregledavamo jednjak, želudac i početni dio dvanaesnika.

 INDIKACIJE I KONTRAINDIKACIJE ZA EGD

najčešće indikacije za EGD su:

 • povraćanje krvi, crnog sadržaja i/ili crna stolica
 • dispetičke tegobe sa žgaravicom ili bolovima u žličici
 • otežano i/ili bolno gutanje
 • mučnine, povraćanja, gubitak na tjelesnoj težini
 • anemija usljed nedostatka željeza ili megaloblastična
 • povišeni tumorski markeri poput CEA ili Ca 19-9 kod prve generacije srodnika bolesnika oboljelog od karcinoma želuca ili neke druge obiteljski vezane premaligne ili maligne bolesti
 • dermatološke bolesti

Apsolutne kontraindikacije su :

 • stanje šoka
 • komatozno stanje bolesnika koji nije intubiran
 • akutni infarkt miokarda
 • dispneja s hipoksemijom
 • akutno puknuće ulkusa ili bilo kojeg dijela jednjaka, želuca i dvananesnika
 • subluksacija prvog kralješka

Moguće komplikacije EGD

Komplikacija nastale izvođenjem ezofagogastroduodenoskopije su izuzetno rijetke!

1. vezane za lijekove : zastoj disanja kod sedacije; flebitis na mjestu postavljanja braunile
2. perforacija ili puknuće ždrijela, gornjeg dijela jednjaka ili želuca
3. retrofaringealni hematom
4. krvarenja kao posljedica biopsije , polipektomije ili drugog zahvata na sluznici
5. aspiracija sadržaja probavne cijevi u pluća
6. infekcija

Kako se izvodi EGD

Nakon obavljenog razgovora i uvida u medicinsku dokumentaciju, endoskopski pregled započinje smještajem pacijenta u ležeči položaj na lijevom boku sa koljenima privučenim trbuhu. Nakon što je zagrizao usnik ( „plastičnu lulicu“koju drži stisnutu među zubima cijelo vrijeme pregleda i koji štiti i aparat i zube pacijenta od oštečenja) glava se lagano savije prema naprijed, prema prsima. Cilj je što bezbolnije i sa što manje neugode ući što prije u jednjak.

Gastroskopija
Obično pri ulasku aparatom kroz usnik pacijentu kažemo da lagano, produženo izgovara, „pjeva“ aaaaaaaa pri čemu se aparatom lakše i s manje neugodnosti preko baze jezika dođe do ulaska u jednjak. U tom djeliću sekunde pacijent ima osjećaj kao da mu zapinje korica suhog kruha i tada mu se kaže : progutajte , pri čemu će aparat skliznuti u jednjak.
Tada se pacijentu kaže : a sada dišite, normalno i polako dišite ili na usta ili na nos, kako već želite, kako vam je lakše ( jer pri pregledu aparat se nalazi u probavnoj cijevi a ne u bronhima i nema nikakvog razloga za strah od gušenja). Pri što normalnijem ritmu disanja pacijent manje podriguje, kašlje i slično (što je sve normalno za ovu vrstu pregleda) i tako direktno utiče na kvalitetniji i kraći tijek trajanja pregleda.
Pri ezofagogastrodudoensokopskiji pregledaju se svi segmenti jednjaka, želuca i dvanaesnika sa biopsijom sluznice želuca za test na infekciju Helicobacter pylori.

Biopsija želuca – Ordinacija Kardum
U slučaju bilo kakvih promjena na sluznici bioptičkim klještima uzimamo odmah uzorke za daljnju analizu ili promjenu postupcima termokoagulacije, električnim omčama ili laserom odstranjujemo u cijelosti. Svi navedeni postupci su bezbolni za pacijenta.
Sve uzorke šaljemo na patohistološku analizu u Zavod za patologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Po završetku pregleda pacijent se uz pomoć sestre iz ležečeg položaja podigne u sjedeći i u tom položaju ostane par minuta kako bi se adaptirao na uspravan položaj a da ne dobije vrtoglavice.
Biopsija polipa
Uz dobro koordiniran medicinski tim i dobru suradnju pacijenta mogućnost previda nekog patološkog procesa je sveden na minimum a sam pregled ne traje više od nekoliko minuta.